7 Divov Jordánska

Jordánsko poznávací zájazd Jordansko - Petra - poznávací zájazd Zájazd do Jordánska s návštevou Petry Jordánsko Amman - zájazd so sprievodcom Jordánsko poznávacie zájazdy Zájazdy do  Jordánska Jordánsko zájazd do sprievodcom Jordansko Ammán poznávací zájazd 7 divov jordánska - Jordansko jerash amf 7 divov jordánska - Jordansko jerash hardianov obluk Jordánsko Mŕtve more Jordánsko poznávací zájazd Jordánsko -  madaba mozaika Jordansko suveníry Jordansko Rieka Jordan - poznávací zájazd Jordánsko - Jordansko Petra
Destinácia: Jordánsko
Kód zájazdu: 1263171
Cena od: 1 229 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

02.05.2024 9 dní Last Minute 1 389 € +0 € odlet: Viedeň letecká
04.07.2024 9 dní First Minute 1 329 € +0 € odlet: Viedeň letecká
24.09.2024 9 dní First Minute 1 489 € +0 € odlet: Viedeň letecká
08.10.2024 9 dní First Minute 1 379 € +0 € odlet: Viedeň letecká
29.10.2024 9 dní First Minute 1 379 € +0 € odlet: Viedeň letecká
05.11.2024 9 dní First Minute 1 229 € +0 € odlet: Viedeň letecká
12.11.2024 9 dní First Minute 1 229 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu


Zájazd do Jordánska Vám prinesie viac ako si viete predstaviť! Jordánsko je unikátna rozmanitá krajina ukrývajúca biblické poklady, púštne dobrodružstvá, či skvostné pamiatky. Očarí Vás nie len jordánska Petra, ale aj samotná púšť, beduíni, či rímske mestá. Poznávací zájazd do Jordánska je to pravé poznávanie po akom túži každý cestovateľ! O Jordánsku netreba čítať, Jordánsko musíte jednoducho zažiť!

Rýchly popis:
Poznávací zájazd do Jordánska so sprievodcom
8 DNÍ / 7 NOCÍ | POZNÁVACÍ ZÁJAZD do Jordánska so sprievodcom 
VŠETKY VSTUPY A POISTENIE S COVID príplatkom sú zahrnuté V CENE ZÁJAZDU
ŽIADNE PRÍPLATKY k cene navyše 

Prečo cestovať na zájazd  do Jordánska?
Pretože Jordánsko sa Vám za Vašu pozornosť odmení. Započúvame sa do hudby púštnych dún, zažijeme ten pravý Blízky východ, ochutnáme pravé beduínske jedlá, dotkneme sa biblických miest, či antických skvostov, zapozeráme sa do západu slnka na púšti. Prebádame krásy Jordánska skutočným poznaním, s priam neskutočnými spomienkami.

Pre akého cestovateľa je vhodný zájazd 7 divov Jordánska?
Zájazd 7 divov Jordánska je pre všetkých, ktorí túžia spoznať Petru a najkrajšie skvosty Jordánska kvalitne, s pohodou a skvelou atmosférou a výbornými sprievodcami, ktorých pohltilo Jordánsko a odovzdajú Vám množstvo zaujímavých poznatkov a skúseností. Pre tých, ktorí majú radi bohatý každodenný program plný nových vnemov a dobrodružstvo, lebo jedna noc strávená na púšti rozhodne dobrodružstvom je. Nie, nemusíte sa však ničoho obávať, " stany" sú vlastne  úplne pohodlné domčeky s vlastnou kúpeľňou a dokonca aj wifi.

Program:
1. Deň: Odlietame smer Jordánsko
Stretneme sa v Bratislave, spoločným transferom odchádzame na letisko. Prílet do Jordánska, ubytovanie a noc na hoteli.

2. Deň: Veľkomestský ruch v jordánskej metropole Ammán a prvý dotyk s púšťou
Náš prvý deň v Jordánsku strávime spoznaním Ammánu. Ammán má dnes takmer 4mil. obyvateľov a je jedným z najväčších miest nie len v Jordánsku , ale aj na celom Blízkom východe. Rušná a na prvý pohľad chaotická metropola spája moderný svet s výškovými budovami a svetoznámymi spoločnosťami, s bohatou históriou a nádhernými historickými pamiatkami. Ammán, s niekdajším názvom Filadelfia bol rovnako ako Jerash súčasťou Dekapolisu, spomínajúceho sa už v Biblii ako meste detí Ammónových, bol vybudovaný na siedmych pahorkoch, zvaných „džabal“ . Na jednom z nich, Jabal Al Qala´a sa vypína Citadela, s nadmorskou výškou 800m a nádherným výhľadom na celé mesto. V Ammáne si pozrieme aj staroveké rímske divadlo pre 6000 ľudí, v ktorom si budete môcť vyskúšať jeho akustiku, navštívime aj Múzeum ľudových tradícií, v ktorom sa zoznámime s remeselnými tradíciami Jordánska a  kde si budeme môcť pozrieť kroje roľníkov, beduínskych kmeňov, ale krásne zbierky ľudových šperkov. V Ammáne zavítame do jednej z najstarších ulíc, Dúhovej ulice, ktorá si svoj názov vyslúžila pestrofarebnosťou, ktorou nás privíta. Množstvo kaviarní, reštaurácií, obchodíkov a suvenírov nám dodá tú správnu atmosféru jordánskeho mestského života. Z Ammánu sa presunieme mimo mestský ruch a užijeme si prv dotyk s jordánskou púšťou. Prejdeme k najznámejším  Púštnym zámkom v Jordánsku a po prehliadkach sa vraciame späť na hotel.

3. Deň: Uprieme zrak na nádherné jordánske mozaiky, mozaikovú mapu Svätej zeme aj na jordánskych majstrov pri práci
Dnešný deň povedú naše kroky do Madaby, menšieho, na prvý pohľad ničím nezaujímavého mesta, ktoré ale ukrýva veľké a cenné poklady. Už prvou inakosťou oproti zvyšku Jordánska je, že v Madabe je zastúpená najväčšia kresťanská komunita, asi 10% obyvateľstva, ako pozostatok rímskeho, ale hlavne byzantského vplyvu.  A práve z byzantského obdobia pochádzajú poklady, ktoré obdivujeme ešte dnes, byzantské mozaiky, pre ktoré je Madaba známa dnes po celom svete. V kostole Sv. Juraja postaveného na zvyškoch pôvodného kostola objavíme jednu z najcennejších mozaík Jordánska – Mozaikovú mapu Svätej zeme. Mapa stará viac ako 1500 rokov nám dnes ukazuje územie Svätej zeme od Nílu, až po Jeruzalem, konkrétne mestá známe z Biblie, alebo ktoré poznáme aj dnes, ale aj iné obrazce ako výjavy z každodenného života. Pôvodnú rozlohu 21x7m vypĺňalo takmer 2mil. farebných skiel a kamienkov, pôsobením času, histórie, či zemetrasenia z nej dnes obdivujeme ešte stále krásnych 16x5metrov. Mapa Svätej zeme je najcennejšia, ale zďaleka nie jediná mozaika, ktorá zdobí Jordánsku Madabu, po celom meste je ich oveľa viac, uvidíme iné nádherné mozaiky aj v Kostole Panny Márie, v Hipolitovom dome, ale aj po celom meste, keďže mozaikové suveníry s motívmi od výmyslu sveta, sú to najtypickejšie, čo si môžete z Madaby priniesť. A kde inde by sme mohli vidieť majstrov, ako vyrábajú tak nádherné umelecké diela, ako v Madabe? Navštívime samozrejme i dielňu na výrobu pravej jordánskej mozaiky, v ktorej sa pozrieme, ako vznikajú tieto farebné skvosty pod rukami šikovných jordánskych majstrov. Z Madaby sa dnes vydáme ešte smerom na juh a spoznáme ďalší skvost z úplne iného súdka – Kerak, niekdajší križiacky hrad. Kerak je jeden z troch najkrajších a najväčších hradov, nie len v Jordánsku, ale na celom Blízkom východe. V Keraku sa prenesieme do obdobia križiackych výprav, ale prekvapí nás tu aj Noemova svätyňa, ktorá je jedným z ďalších pútnických miest v Jordánsku.

4. Deň: Dnes sa nadchneme pre skvostné rímske pamiatky v Jerashe
Po raňajkách sa vydáme objavovať kopcovitou cestou pomedzi olivovníkové sady jedno z najlepšie zachovaných rímskych miest, ktoré patrí medzi najkrajšie pamiatky staroveku a antiky, rímske mesto Jerash, ktoré je najväčších archeologickým náleziskom rímskymi ruinami v Jordánsku. Jerash bolo kedysi súčasťou Dekapolisu, zväzku významných desiatich miest Blízkeho východu, ležiacich v blízkosti rieky Jordán. Napriek súdržnosti nikdy nevytvorili jednotný štátny útvar. Po ovládnutí oblasti okolo rieky Jordán Alexandrom Veľkým prijali obyvatelia helénsku kultúru a na rozdiel od židovských susedných miest vyznávali pohanskú vieru. Keď v roku 64 nl. Pompeus dobyl toto územie, Dekapolis a aj mesto Jerash sa stali súčasťou rímske ríše ako provincia Sýria. V časoch najväčšej slávy malo mesto až 25 tis. obyvateľov, mesto navštívil aj samotný cisár Hadrianus, na pamiatku ktorého bol postavený aj Hadriánov oblúk, úžasná pamiatka, ktorú môžeme obdivovať aj dnes. Úpadok mesta prichádza s príchodom novej viery, kedy dochádzalo k ničeniu rímskych pamiatok a budovaniu kostolov a poslednou ranou pre už upadajúce mesto bolo ničivé zemetrasenie v roku 749, ktoré mesto zničilo a dnes preto vlastní aj prívlastok " Pompeje východu". Na začiatku Jerashu nás uchváti ako prvý nádherný a 11m vysoký Hadriánov oblúk a privedie nás k 245m dlhému a  42m širokému Hippodromu, aréne pre 15tis divákov, v ktorom sa konali rôzne zápasy a športové podujatia, či závody koní a kočov. Veľkolepou pamiatkou je tiež nádherne zachované námestie, centrum mesta, oválne priestranstvo s kamennou dlažbou, lemované bohatým stĺporadím stĺpmi iónskeho slohu, pokračujúcim v lemovaní takmer dlhej cesty od námestia k chrámu boha Dia. V Jerashe uvidíme aj chrám bohyne Artemis, či múzeum a krásny výhľad na Jerash. Po prehliadke tohto cenného antického skvostu sa pristavíme na miestnom malom trhu so suvenírmi a vydáme sa na cestu späť do hotela.

5. Deň:  Dnes nás v Jordánsku čaká púštne dobrodružstvo, tradičná beduínska večera, nezabudnuteľný západ slnka a noc v púšti v beduínskom kempe
Dnes si užijeme pravé púštne dobrodružstvo. Vydáme sa cestu do púšte Wadi Rum, nazývanej aj Mesačnou krajinou, rozprestierajúcou sa na rozlohe viac ako 74tis. Ha, ktorá je celá vďaka prírodným, historickým a kultúrnym hodnotám zapísaná na zozname UNESCO. Na džípoch 4x4 užijeme dobrodružnú a nezabudnuteľnú jazdu medzi vysokými pieskovcovými masívmi, obklopení  červeno oranžovo žltou paletou farieb piesku a rozprávkových púštnych dún. Navštívime aj Lawrencov prameň, pomenovaný podľa Lawrenca z Arábie, hlavného predstaviteľa filmu, natáčaného práve vo Wadi Rum. Okrem mnohým iných svetoznámych filmov je však tento jedinečný tým, že je natočený na základe skutočných udalostí, povstania počas 1.svetovej vojny, úzko spätého s oblasťou Wadi Rum. Pobyt v púšti bude nezabudnuteľný aj preto, že zažijeme rozprávkový púštny západ slnka. Večer si vychutnáme tradičnú beduínsku večeru a prenocujeme v púšti, v beduínskych stanoch. Noci v stanoch a v kempe sa však nemusíte báť. Turistov v Jordánsku vítajú a dnešné "stany" majú  kúpeľne,  elektriku a wifi.

6. Deň: Starobylá Petra sa stáva Vašim nezabudnuteľným zážitkom 
Po raňajkách sa vydávame na cestu za pravým poznaním. Objavíme biblické skalnaté mesto Petra, zapísané na zozname UNESCO a označené z novodobý div sveta. Prvé zmienky o Petre pochádzajú zo Starého zákona. Petra vznikla na mieste, kde Mojžiš udrel palicou do skaly. V 4.st pred nl. sa na tomto mieste usídlili Nabatejci, jeden z mnohých beduínskych kočovných kmeňov, ktorí získali kontrolu nad najdôležitejšími obchodnými cestami a vybudovali viacero skalných miest, jedným z ktorých je aj Petra, ktorá mala v čase svojho najväčšieho rozkvetu okolo 30tis. obyvateľov a vlastný zavlažovací systém. Nabatejci zbohatli hlavne na kontrolovaní obchodu s kadidlom, koreninami, či myrhou. Civilizáciu Nabatejcov ukončili Romania, ktorý začiatkom 2.stnl ovládli Petru, ako súčasť rímskej provincie Arabia, no samotná Petra sa rozrastala naďalej. Z obdobia rímskej nadvlády tu pribudla mnoho cenných skalnatých diel, alebo aj rímsky amfiteáter pre 3500 ľudí so sedadlami vytesanými do kameňa, rozšírenie kresťanstva po 4st. zas zanechalo v Petre stopy, v podobe kresťanských kostolov. Koniec slávy Petry sa datuje do 7.st, kedy po zemetrasení odchádzajú poslední obyvatelia a Petra zostáva ukrytá pod rúškom tajomstva až do 19.st, kedy bola objavená švajčiarskym cestovateľom J.L. Burckhardtom, následne mnohými turistami i filmovými štábmi, v Petre si svoju scénu našiel napríklad aj Indiana Jones.  Petra je jedno z miest, ktoré zostane vo Vašich spomienkach na celý život. Fascinujúce skalnaté prírodné úkazy, farebná paleta teplých červených a zemitých tónov, dychberúce uličky a prenádherné stavby tesané do púštnych skál, vo Vás v kombinácii s biblickým príbehom jednoducho očaria.

7. Deň: Očista pre telo aj dušu v biblickej rieke Jordán, Mojžišovej hore a celodennom relaxe pri Mŕtvom mori
Posledný deň v Jordánsku využijeme na zaslúžený relax pri Mŕtvom mori. Cestou k nemu sa však ešte zastavíme pri rieke Jordán, kde v jednom z jej ramien Ján Krstiteľ pokrstil Krista a dodnes je  miestom kam smerujú kresťania vykonať krst, či aspoň sa dotknúť tejto bájnej rieky. Pokračovaním v ceste k Mŕtvemu moru sa ešte zastavíme na Hore Nebo, ktorá sa v Biblii spomína ako miesto odkiaľ Mojžiš zazrel a ukázal Izraelitom zasľúbenú zem. Kresťania a židia veria, že Mojžišova hora je aj miestom jeho posledného odpočinku a je jednou z najnavštevovanejších a najvýznamnejších miest pútnických miest v Jordánsku. Po návšteve Mojžišovej hory s krásnymi výhľadmi pokračujeme v ceste a prichádzame relaxovať k Mŕtvemu moru. Pod hladinou Mŕtveho mora podľa Biblie  ležia mestá Sodoma a Gomora, zničené Bohom za hriechy ich obyvateľov sírou a ohňom. Práve odtiaľto utekal Lót s manželkou a dvomi dcérami, no pani Lótová sa predsa obzrela. Mŕtve more ktoré je nie len najnižšie položeným jazerom, ale dokonca leží takmer 400m pod hladinou mora. Toto najslanšie more, zásobované riekou Jordán, je vlastne jazerom. Voda v Mŕtvom mori je tak slaná, že nie je možné sa ponoriť, ani plávať. Neveríte? Nič to, v Jordánsku budete mať dostatok času vyskúšať si to na vlastnej koži. Napriek tomu, že je voda asi 10x slanšia ako v iných moriach, nechutí slano, ale skôr horko. Podľa vedcov je to pravdepodobne tým, že je tak slaná, že náš mozog nedokáže identifikovať túto chuť ako slanú, ale ako horkú. Jeho názov tiež nie je náhodný. Mŕtve more sa nazýva preto, že vďaka jeho slanosti v ňom neprežijú žiadne živočíchy, ani rastliny. Zato človek v ňom vraj omladne! Tomu verila i Kleopatra, ktorá pre pestovanie svojej krásy využívala účinky banha z Mŕtveho mora. Vzácnym darom Mŕtveho mora je totiž predovšetkým bahno s obrovskou koncentráciou draslíku, pomáhajúceho pri reume a artidíde, síry a horčíku, prospešných pri liečení kožných chorôb a neodmysliteľne aj jódu a brómu, ktoré pôsobia okrem iného blahodárne aj na nervovú sústavu. Mŕtve more je natoľko cenné, že si pri ňom doprajeme celý deň plný relaxu a detoxu. Budeme si vychutnávať a využívať  blahodárne účinky tohto elixíru mladosti, krásy a zdravia, aby sme sa plní pozitívnej energie a dojmov z fantastického Jordánska vrátili domov.

8. Deň: Obohatení nezabudnuteľnými zážitkami odlietame z Jordánska domov
Odlet a návrat na Slovensko.
 
Zaujímavosti Jordánsko:
Na zájazde v Jordánsku cestujeme " Slow travel "
Jordánsko je jedna z krajín, ktorá si zaslúži viac ako splnený cieľ. My máme čas a Jordánsko si vychutnávame plnými dúškami. Ochutnávame nové chute jordánskej kuchyne, užívame si dostatok času pri Mŕtvom mori, kocháme sa nádherami dychberúcej Petry a poznávame biblické miesta, či rímske pamiatky. Na všetko si doprajeme pohodu, pretože Jordánsko si pozornosť rozhodne zaslúži. O tom, že  , ale môžete to hlavne s nami zažiť na našom zájazde.
POTEŠÍME VŠETKY VAŠE ZMYSLY 

Cena zahŕňa
7x ubytovanie s polpenziou | Letecká doprava | Transfer BA - Viedeň a späť | Letiskové a servisné poplatky | 10kg batožina do podpalub. + príručná bat. | Pobytová taxa | Služby slov. hovoriaceho sprievodcu | Transfer z let. na hotel a z hotela na letisko | Všetky transfery počas pobytu | Program a organizácia | Balík vstupov | Noc v púšti, beduínska večera a raňajky | Víza |

Cena nezahŕňa iba tipy a sprepitné, ktoré platíte priamo na zájazde.

Zavoláme Vám

Nemáte chuť vypĺňať formulár alebo sa potrebujete poradiť? Radi Vám zavoláme!

Meno:
Telefón:

Kontaktujte nás

Želáte si vypracovať ponuku práve pre Vás, alebo pravidelne zasielať aktuálne ponuky? Kontaktujte nás!

Meno:
E-mail:

Text:

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,23 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,61 TRY
Americký dolar  EUR 1,06 USD

Zobraziť všetky »